Sen MP kom ihåg som krigshjälte

Sen MP kom ihåg som krigshjälte

Det är ingen tvekan om att det finns mycket att skriva om hans år som representerar Yukon i Ottawa, men också för att, som hans son Rick säger, ‘pappa var väldigt en mycket privat person’.

Trots det faktum att Nielsen kan ha slagit på en sådan utmattning av kärlek och respekt för hans räkning, samlades mer än 200 av hans familjemedlemmar, vänner och kollegor i lördags eftermiddag för att ge slutligt avsked till mannen som kallas Yukon Erik.

På minnesplatsen som hedrade sitt liv, som hölls vid Yukon Convention Center, minns Nielsen inte bara som en dekorerad andra världskrigs pilot eller som den politiska dynamo som körde ansträngningarna att fräscha Canadas första folk, men som en djupt älskad far och farfar.

De människor som fyllde kongresscentret fick en sällsynt blick på den personliga sidan av Nielsens liv.

Bord som är laddade med bilder och mementor ringde i det stora rummet, med semestersnaps som stod sida vid sida med tidningar och valstämplar; offentligt register över hans år av tjänst till Yukon och nationen.

Född i Saskatchewan 1924 började Nielsen betjäna sitt land när han bara var tonåring. Han flög 56 uppdrag under andra världskriget, inklusive D Day-uppdraget, som en kunglig kanadensisk flygvapenpilot och tilldelades Distinguished Flying Cross. Bilderna från ung Erik visar en nyfasad man som ser både sorglös och stolt i sin RCAF-uniform.

Han var kanske en vidskeplig man, vilket framgår av det faktum att han i mer än 50 år försiktigt bevarat två stycken shrapnel som flög genom hans flygplan och lade in i uniform under ett uppdrag. Men om han behöll krigets Går Man Ner I Vikt minnen, låste han sig inte vara molnad av de fallna kamraternas minne.

Hans andra son, Rick, påminde om att bläddra igenom det noggranna flygtraget Nielsen höll under dessa uppdrag och frågade sin pappa vad det innebar när en post cirkulerades i röd penna.

‘Han berättade för Gå Ner ett Kilo I Veckan mig de här dagarna, han förlorade besättningsmedlemmarna. Ingen Viktminskning Tabletter hänvisning till namn eller detaljer, bara perfunktoriska röda cirklar.’

Dessa var inte märkena hos en orolig man, hans son hävdade. Snarare är de bevis på Nielsens pragmatism och hans förståelse vid en mycket tidig ålder att det är bättre att förbereda sig för nästa slag än det är att sörja för de sista förlusterna.

‘Jag tror att min fars disciplin, faktiskt tillvägagångssätt till resten av sitt liv var i stor utsträckning formad från dessa krigstider,’ sa Rick.

Och det var bara den här disciplinerade tillvägagångssättet till livet som Nielsen tog med sig när han, som en nyanställd advokat, anlände till Yukon 1952.

Rolf Hougen, en vän på mer än ett halvt sekel, påminde om att när Nielsen gick av planet i Whitehorse klädde han sig som en självständig ung engelsman skulle vara i dessa dagar.

Men hans formella kostym och svarta hamburg producerade ett sådant skratt i inlandet att han snabbt övergav båda och istället identifierade sig genom den djupa troen på demokrati och jämlikhet som han tillägnat sig genom sin politiska karriär.

‘Erik Nielsen ändrade Yukons historia, han ändrade Kanadas historia och han ändrade det till det bättre.’

Dessa ord, från tidigare premiärminister Joe Clark, levererade i ett förhandlat tal, ekade gång på gång som människor från hela landet stod för att hedra Nielsen som en mästare till ursprungsbefolkningen och territoriellt oberoende.

Nielsen var den första politiker som någonsin besökt den avlägsna samhället av Old Crow. Kathie Nukon, medlem av samhällets bandråd, var bara 10 år när han kom fram, men hon minns livligt vad han hade med honom.

‘Erik tog en röstlåda till Old Crow för att berätta för folket om omröstningen’, sa Nukon, som var Yukons konservativa MLA i början av 1980-talet.

‘Han låter folket i Old Crow känna till sin demokratiska rösträtt.

‘När Erik pratade med folket i Old Crow, lyssnade de och de röstade alltid för Erik.’

Nielsens rykte som en man som aldrig slösat bort en politisk hemlighet gav honom namnet ‘Velcro Lips’ både i parlamentet och i media. Men i hans hemridning var han inte över att göra en potentiellt pinsam fråga till ett roligt svar.

Ken McKinnon, som fungerade som kommissionsledamot av Yukon 1986-1995, kom ihåg Nielsen som en politiker som inte var rädd för att göra sig till grund för ett gott skämt.