En månad sedan nödläget uppges i BC

En månad sedan nödläget uppges i BC

WILLIAMS LAKE (NYHETER 1130) Det har varit en månad sedan BC-regeringen förklarade ett nödläge som svar på rasande vildbränder som helt enkelt vann upp låt.

Hittills finns det ungefär 130 bränder som brinner hela landet. Det har funnits cirka 900 bränder sedan den 1 april i år och nästan 600 000 hektar mark har blivit brända.

Kevin Skrepnek, chef för brandkårsinformationen, säger att de stora blazarna som orsakar kaos är de som ledde till nödlägesdeklarationen tillbaka den 7 juli. Han tillägger besättningar har jobbat hårt för att rikta dessa bränder borta från samhällen trots torra förhållanden som har gjort att flammorna kan fortsätta brinna.

Förra veckan utvidgade Premier John Horgan nödläget till slutet av dagen den 18 augusti. Åtgärderna säkerställer att federala, regionala och lokala resurser levereras samordnade.

Horgan säger att förlängningen innebär att personer som hålls utav hemma i mer än två veckor kommer att få en andra utbetalning på 600 dollar som kommer att betalas ut av en tidigare meddelad 100 miljoner dollar som administreras av det kanadensiska Röda Korset.

Hjälp har kommit från Mexiko, Australien, USA och andra delar av Kanada, eftersom provinsen fortsätter att bränna och besättningar säger att August tenderar att vara toppen av eldstadsperioden.

Det var inte en trevlig BC-dag semester för människor i väst Chilcotin efter en annan eldrivningsflykt utfärdades under den långa helgen.

Folket som bor i det området fick höra på söndagskvällen för att packa upp och köra till Highway 20 för att ta sig fram till Williams Lake, en av de svårastste samhällena under denna eldningsperiod. Människor där spenderade mer än två veckor ur sitt hem förra månaden, men har sedan fått lov att återvända.

Prognoser ger mycket hopp om bättre väder till åtminstone fredagen för att rensa röken från sydkusten och kylare temperaturer aren förväntas rulla in till nästa vecka så tidigt som möjligt.