en judisk semestertradition

en judisk semestertradition

Denna Rosh Hashanah, Rochester bosatt Chana Greene, kommer att fira det judiska nyåret genom att göra challah, en av hennes allra bästa favoritmat.

För henne är det särskilda judiska brödet redolent med favorit barndomsminnen. Som barn, efter att hennes mamma gjorde degen, skulle hon göra degen med chokladflis, precis som hennes son gör idag.

Det är inte bra att göra challah, säger Greene, som är utbildningschef för Chabad Center for Jewish Life, en division av Chabad Lubavitch i Rochester. Det handlar om receptet. Människor har sina olika recept och variationer, som delas ner från mor till dotter.

Challah är en viktig mat på sabbaten och stora judiska helgdagar. Men på Rosh Hashanah förändras challah, både i smak och form, för att direkt binda den till den två dagars semester som börjar onsdag kväll.

Toppningar som blandat socker, havre, russin och chokladflis läggs till brödet, inte bara för att söta smaken utan meddelandet: att alla har ett ‘gott och hälsosamt sött nyår’.

‘En del av traditionen är att ge något söt till varandra’, sa Rabbi Shloime Greene, utredningsdirektör för Chabad Center for Jewish Life och Chana Greenes man.

Tack och lov är Challah ett av de enklaste bröd att göra, sade Chana Greene. Du behöver inte ens en mixer. Allt du behöver är en stor skål, ingredienserna och dina händer att knäda det, sa hon.

Sammansättningen av ingredienser brukar inte ta mer än 15 minuter. Den mest tidskrävande delen av att göra challah får jästen att aktivera och göra degen. Det tar ungefär en och en halv timme. Sedan flätar du degen i form du vill ha och strö på de söta sakerna.

‘Traditionellt växte min mamma till en smulös blandning av socker, havre, smör och vi skulle svalka det över brödet för att ge den den söta smaken’, sa hon.

Trots att challah är lätt för henne nu, sa Chana Greene att det tog henne ett par försök innan han hängde på det. Hon påminde om att hon, efter att ha flyttat ut och var ensam, gjorde sitt första försök att göra challah felaktigt.

‘Jag fortsatte ringa min mamma,’ Vad gör jag fel? ‘Och hon är som,’ Gör det ett par gånger och du får det, ‘sa hon. ‘Och du gör det verkligen.’

Men bröd har aldrig varit bara om mat. Med tanke på dess centrala roll genom historien är bröd ett begrepp laddat med mening. Bröd inte bara närmar sig, men att ge det tjänar till att ange gästvänlighet och tacksägelse. Yanky Greene, Shloime Greenes yngre bror, noterar att ordet ‘följeslagare’ härstammar från latin, vilket betyder ‘den som delar bröd’. Tänk på hur vi tänker och pratar om pengar. Vi kallar det ‘deg’ och ‘bröd’. ‘

Även brödets form på denna heliga dag har betydelse. Challah är vanligtvis tvinnad i en flätad form, men på Rosh Hashanah är den gjord i en cirkulär design som symboliserar livets cykel. Som ett årsdag som firar mänsklighetens födelse, ‘Vi firar förnyelsen av livet och vårt engagemang för Gud’, sade Chana Greene.

ArticlesFire förstör populär Mazeppa barUPDATE: Fyra hålls i samband med dödlig skyttePolitisk utredning skjuter ljus på övergrepp från John Adams chefFriends säger att skottoffer handlade om hans familjBarns basket: Flytta till Auditorium en källa till contentionMan debiteras i andra kriminella sexuellt beteende caseHotel Carlton röster genererar etik klagomål27 år, 300 meter, 1 fantastisk utsiktFire tystnar musikhistoria i MazeppaAlleged stöld gnistor tvist mellan Dodge County tidningar.