En insider guide till semester dans klassiker

En insider guide till semester dans klassiker

Oavsett om ditt hushåll är fyllt med seriösa dansentusiaster eller du är en gång vart par år snäll familj, har nötknäpparen kollat ​​in i Chicagos semestertraditioner som ZooLights och State Street-fönstret. ‘Nötknäpparen’ är inte unik för Chicago genom en lång skott, men vi har ett ovanligt överflöd av val i området.

Du borde veta att ‘Nötknäpparen’ inte är den bästa baletten, trots att den anses vara vår mest älskade. De flesta ‘Nötknäppare’ delar några grundläggande saker gemensamt: det är en fest, en liten tjej som får en gåva som hennes bråk av en bror bryter, ett träd som växer, en strid mellan möss och leksaksoldater som följer under sina grenar och en snöstorm på väg till sötsaken. Doppa med överflödig tomt i första akten, förloras hela berättelsen i den andra för divertissements, som i 1893 när balletten var premiär, trodde antagligen inte vara så riddled med kulturella anslag som de gör idag.

Dansmassorna accepterar allt detta delvis, för hela saken är en dröm en fantasi utrustad av en ungt tjejs farbror Drosselmeyer (eller gudfader eller skumt leksaksmakare som bor i sin stad, beroende på versionen) som hon griper med hennes ankomst av ålder, vars detaljer varierar beroende på dansarens ålder som spelar Clara (eller Marie eller Masha, beroende på versionen). Den andra delen av varför vi älskar ‘Nötknäpparen’ är förmodligen musiken. flera ‘Nötknäppare’ den här säsongen, är det den hauntingly rika och djupt emotionella Tchaikovsky-poängen som för mig är pärlan inuti denna ostron.

Det kan inte vara perfekt, men ‘Nötknäppare’ är en tradition värd att ha, särskilt om du är villig att prova någonting nytt om några år. De små excentriciteterna i våra bästa lokala produktioner får mig att gå tillbaka för mer.

DEN NYA

Joffrey Ballet: Den här nybildade ‘Nötknäpparen’ av ballettspelaren Christopher Wheeldon är på sin andra tur till solen den här säsongen, och den har fortfarande gott om ny billukt. Denna Chicago Centric version flyttar historien till vintern före 1893 världens Columbian Exposition och tar många risker, varav minst en lassoing Buffalo Bill i stället för den ryska Trepak. Även om purister kanske inte är helt ombord på denna kritiker Inkluderade skönheten och magiken i Chicagos nötknäppare är otänkbart härlig och förändringen från aristokrater som drar i rikedom till en invandrars ensam mamma och hennes två barn som ligger i en shack bredvid Jackson Park-mässområdet är charmigt apropos. Till och med 30 dec på Auditorium Theatre, 50 E.

En ballett: Alexei Kremnev och Anna Reznik, tidigare konstnärliga regissörer i Joffrey Academy och Joffrey Studio Company, slog ut sig som en ballett 2016 och ett år senare lanserade en blank ny ‘Nötknäppare’. Kremnev, som koreograferade baletten och dansade rollen som Drosselmeyer, tar ett mer traditionellt tillvägagångssätt än sin tidigare arbetsgivare men ändrar inställningen framåt 30 år till Roaring ’20s. Denna lilla förändring gör det bra för snygga och glada kostymer och snygga projektioner, eftersom scenen är för liten för mycket i vägen för rekvisita. Kanske mest imponerande är talangen för den här studentgjuten, varav många haglar från Naperville School of Performing Arts.

DEN GAMLA

Ruth Page Civic Ballet: Den imponerande utbudet av proffs från lokalbefolkningen, plus pålitligt awe inspirerande gästartister från Kubas nationella ballettskola, gör den andra akten av Ruth Page Civic Ballet s ‘Nötknäppare’ värd att vara den första. När den här gången bollen i form av Chicago ‘Nutcrackers’ slutförde den här 50-åriga produktionen nyligen en helg på shows vid nordöstra Illinois University på stadens nordvästra sida. Den tungt berättade partytonsskeden matar tomten till publiken, vilket förmodligen är bra för nykomlingar men drunknar ut Tchaikovskijs härliga melodier. Dessa uppsättningar behöver en omstart och en del av koreografin kan använda regissören Victor Alexander, som tog ledarplatsen på Ruth Page School of Dance 2013. Fram till dess är den här cherished versionen, som ursprungligen koreograferades av Ruth Page sig själv, en bit av Chicago historia värt att se.

Hyde Park Dance School: Celebrated teacher August Tye ‘Nutcracker’ skryter av en enorm cast och VIP-lokal celebs som roterar rollen som en större än livet Mother Ginger, som gömmer små barn under hennes petticoats i sötsakerens land. av svärd och fistar, använder studenter från Tye Hyde Park School of Dance en kreativ hip hopdans som möss och soldater kolliderar. Föreställningar avslutades förra helgen på Mandel Hall.

Milwaukee Ballet: Vänta tills du har slut på alternativ innan du väntar norrut för Milwaukee Ballet s ‘Nötknäppare’. Lavisa uppsättningar och kostymer rivaliseras endast av den konstnärliga regissören Michael Pinks berömda berättande insikt. I sin version dansar Clara och Fritz genom Kingdom of the Sweets medan en äldre syster, Marie, dansar Sugar Plum grand pas de deux med kärleksintresse Karl (Drosselmeyer s lärling). Som en speciell behandling i år firar Pink firandet av sitt 40: e år som balett genom att återvända till scenen den 22 december för att skildra Drosselmeyer. Genom den 26 december på Marcus Center for Performing Arts, 929 N.

FÖRORTEN

Det är nästan omöjligt att välja bland överflöd av pre-professionella produktioner påverkade av Chicago-området dansstudior, men två av mina favoriter är den 29-åriga North Shore School of Dance ‘Nötknäppare’, en härlig produktion av regissören Lisa Gold, och Peppered med vacker koreografi av alumner från Joffrey Ballet och Hubbard Street Dance Chicago. Judith Svalander School of Ballet firar 25 ‘Nutcrackers’ den här säsongen, inbäddat i en nordvästklavla på det mysiga Woodstock Opera House. Denna produktion vinner på atmosfären och sitter på en allmän torg som rivaler någon Norman Rockwell-målning. Båda är nästan helt dansade av eleverna i gymnasieskolan och yngre inte det du kan berätta.

ETC

För dem som kanske föredrar att ha sina ‘nötknäppare’ hemma med några fuzzy tofflor och en ölsten av glogg, finns det otaliga alternativ för att få din årliga fix. Studious typer kan välja ett djupt dykk med Jennifer Fishers ‘Nötknäppare Nation’ (Yale Press, 2003), en skriftlig krönika av nordamerikaner ‘besatthet med balletten, eller Joffrey Ballet’ s nya bakom kulisserna dokumentär som flyger på WTTW , ‘Gör en ny amerikansk nötknäppare.’

Sist men inte minst, American Ballet Theatre ‘1977 gjord för TV’ Nötknäppare ‘med Gelsey Kirkland och Mikhail Baryshnikov är en av mina absoluta favoriter. Från det här skrivet kan du hitta det på Netflix, från PBS eller på en VHS på Amazon för 88 cent, plus frakt.