En helghelgfestfestival

En helghelgfestfestival

ABC Sport Online

Så många störningar har skett denna vecka, bracketmakersna har passar rätt om nu. Vi börjar se NCAA-turneringen, men innan det händer något, finns det fortfarande viktiga spel som hjälper till att bestämma 65 lagfält. I helgen ser två bubbelag, Temple och UMass, att förbättra sina chanser, medan Oklahoma Stat, även på bubblan, fortsätter sin emotionella körning mot Texas. I Ames, 6: e Kansas och nr 9 Iowa State hyser det för Big XII-överhöghet.

Här är en förhandsvisning av vad du kan förvänta dig i helgens nyckelspel:

Nr 6 Kansas vid nr 5. Cyklonerna sköt 11 till 17 från tre punktsintervall, inklusive Kantrail Hortons 4 för 4 insatser.

Martin Rancik: Senioren har gått i tår sedan de fyra övertidsklassikerna mot Missouri, med i genomsnitt 15,2 poäng och 6,6 rebounds över den nio matchen. Rancik missade någon tid efter att ha rullat sin fotled i den första hälften av förra söndagens Missouri-rematch men kom tillbaka för att leda cyklonerna. Rancik kommer att utmana glaset mot ett Jayhawk-lag som kan dominera styrelserna.

En fysisk kamp som borde vara nära hela tiden. Iowa State har ännu inte verkligen satt ihop en 40 minuters insats denna säsong. Hemma, förvänta sig att cyklonen kommer att flyga, men räknar inte ut Jayhawksna, som trots att de har lidit ett par nedslående förluster, grundas på ett stort spel från Kenny Gregory och Nick Collison.

En Kitwana Rhymer layup med 26 sekunder kvar i övertid gav UMass en 65 64 seger den 27 januari. Tempel framåt David Hawkins hade chansen att skicka spelet till en andra OT, men slog bara ett av hans fria kast. Ugglorna hade fem spelare i dubbla siffror, men missade 10 fria kast. Minutemenskydd Monty Mack ledde alla målare med 20 poäng.

Mack: Det är en anledning att UMass är 9 2 i Atlanten 10, och det är senior tri-kapten från Boston. Han har spelskyddsförmåga, med utmärkta penetrationsförmåga och är inte rädd för att skjuta på trucken. När han blir varm är han en av de farligaste scorerna i landet. Att titta på Mack mot Quincy Wadley kommer att vara en behandling.

Rivaliteten verkar ha förlorat en del av sin glans sedan John Calipari, men det är fortfarande en av de bästa i college basket. Närhelst Temple och UMass samlas, kan du förvänta dig att spelarna slår varandra sinnlösa, John Chaney skäller oupphörligt, och tjänstemänna ringer ett tätt spel. Båda lagen är i måste vinna situationer för att förbättra sina NCAA turneringsmöjligheter.

I Big XII-öppnaren för båda lagen fick Texas 18 poäng från vakt Maurice Evans och 17 från freshman framåt Brian Boddicker i en 78 71 seger. Det var nio ledande förändringar under första halvlek, men Longhorns byggde snabbt en dubbelsiffrig ledning i andra halvlek och OSU återhämtade sig aldrig.

Victor Williams: Cowboyvaktet kommer från en 26-punkts natt mot Oklahoma och har satt upp 15,4 poäng per spel i de fyra matcherna sedan OSU: s dödliga flygkrasch. Han kontrollerar lagets tempo från omkretsen och med Texas ‘oförmåga att återvända för sent, leta efter honom att utnyttja och pounda det inuti.

Texas har sitt arbete klippt ut, säkert. Gallagher Iba Arena var en tuff plats att spela före, men nu är det nästan omöjligt. Oklahoma State förstörde ett starkt Oklahoma-lag onsdagskväll och med sin storlek och erfarenhet framåt kan ett liknande resultat väntas på lördag.

Det var inte ens när Louisville hoppade över Utah från början och slog utes 75 55 i Louisville. Kardinalerna använde obevekligt tryck för att förvirra Utah, vilket inte gav upphov till något brott utanför Hanno Mottolas 27 poäng.

Kevin Bradley: Den yngre vakten skjuter mer än 42 procent från tre poängsätt den här säsongen, och har nyckeln till Utes ‘senaste hotstreak. Även om han bara är en deltidsstart kommer coachen Dick Hunsaker att berätta att Utes är en mycket bättre lag med honom i lineupen.

Med oroen kring Denny Crums framträdande tvångspension är det svårt att berätta vilket Louisville-lag som kommer att dyka upp. Omvänt verkar utesna vara högst vid rätt tidpunkt, efter att ha vunnit fyra i rad, och fem ser högst sannolika ut.

Cal hängde med Stanford i lite mer än en halv innan Casey Jacobsen och Collins tvillingar öppnade det, när kardinalen sprang bort från Bears 84 58. Stanford sköt nästan 53 procent från fältet och Jacobsen ledde med 19 poäng. Och ja, Stanford-publiken lät Cal veta vem var det högsta laget i Bay Area.

Sean Lampley: The Cal framåt i genomsnitt 24,5 poäng i två matcher förra helgen mot Oregon State och Oregon, och har varit Cal s bästa spelare den här säsongen. Han kommer ha en tuff uppgift att gå in mot Jason och Jarron Collins, men om han kan lyckas på glaset, har Cal en chans att vinna detta spel.

Stanford har visat sårbarhet efter att ha förlorat till UCLA för två veckor sedan och en förlust hos Cal skulle göra sakerna mycket intressanta i Pac 10. Bears har förlorat åtta raka mot kardinalen och kunde öppna några ögon i Bracketville med en upprörd seger. Men med bara ett scoring hot i Lampley är Cal nackdel. Stanford har en skara av vapenvärde, inte begränsad till start 5, vilket kan visa sig för mycket, även i den galna som blir Haas Pavilion.

Det var en annan klassiker, som spelet såg i andra halvlek. Bootsy Thorntons hoppa skott avslutade Duke 64-vinnande strejk mot icke-rankade motståndare, eftersom St John är upprörd i Blue Devils 83 82 på Cameron Indoor Stadium förra säsongen. Alla 10 förrätter gjorde poäng i dubbla siffror.

Jason Williams: Duke Point Guard har inte spelat upp till sin midseason form under de senaste två veckorna. Han sköt en fruktansvärd 5 för 21 mot Virginia onsdagskväll, inklusive 2 av 9 från tre poäng land. Williams är vanligtvis en av de mest konsekventa skyttarna i spelet. Om han är jämn nära att vara på sitt spel, kan det här vara en blowout tidigt.

St John’s har varit en gåta denna säsong, men Mike Jarvis kommer att ha sitt lag väl förberedda för Duke. Han måste vara försiktig med att fånga dem efter en förlust, men som Duke inte har spelat sitt bästa spel för säsongen än. St John ‘s kommer att försöka bära ner Coach K: s trupp, och Omar Cook och Jason Williams kommer att underhålla den rausiga New York City publiken. Duke har för mycket talang, och bör vinna den här handily.