En guide till Syracuse s jätte

En guide till Syracuse s jätte

Nationens snöaste stad har en bondmarknad som är öppen året runt.

På sommar och höst hittar du frukter, växter och gåvor. Urter, årgångar och träd är till salu som de faktiska picknickborden. Du kan till och med plocka upp en körsbärstoner eller en hel konserveringssats på köksstället. På vinternas kall kan man hitta lokalt producerade grönsaker, kött, ägg, mejeriprodukter och mer.

Central New York Regional Market är öppen varje lördag (om inte lördag är en stor helgdag). Från maj till november är marknaden också öppen på torsdagar.

Jag har shoppat på marknaden sedan slutet av 1990-talet och började gå nästan varje vecka 2010. Jag kan göra större delen av min matköp på marknaden på cirka 30 minuter, även under de galna veckorna i början av sommaren. (Det mesta av det jag spenderar tid på att leta efter parkering.) Jag kan också tillbringa ett par lugna timmar på en juli lördag morgon med tanke på frukt och sylt och om jag kan passa en annan samling kosmos eller ett huggträ i bakgården. Här är vad jag ‘ har lärt mig:

Det här är det bästa sättet att lära dig om vad du äter och planterar. Det är också ett sätt att lära dig vem som växer vad och när. (Eller vem slaktar vad, och när.) Du lär dig snabbt vem som har dina favoritplantor, vilken tid majsen plockades och de bästa tomaten för konservering.

Du kommer också att lära dig vem som växer vad lokalt och säsongsmässigt, och vem säljer produkter som skickas in från fjärran. Några är uppenbara. Visst har jag köpt bananer på jordbruksmarknaden vid olika tider på året. Jag vet att de aldrig kommer att växa här, men när det gäller blåbär? Jag väntar till juli när min favoritförsäljare fyller upp de vita, gallonhinkarna. Att lära känna odlarna hjälper också till när man jämför priser. Vissa tomater är dyrare än andra. Genom att prata med odlaren kan du lära dig om gården, kostnaden och volymen som produceras på varje ställe. Att bli en bättre informerad shopper kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du är villig att betala för en viss produkt.

Detta råd är särskilt sant med de människor som säljer växter. Med tiden kommer de att erbjuda råd och få veta vad som fungerar (och inte) i din trädgård även om de aldrig har besökt den.

Parkering är den mest utmanande parken på en resa till marknaden. Det kan ta fem till 10 minuter för att hitta en plats på upptagna lördagar. Jag föredrar att cirkla nära byggnaderna. Jag vill hellre spendera mer tid på att leta efter en närmare plats, särskilt på dagar jag köper växter eller planerar att kan tomater. Men partierna längre ut, bakom Wendys och närmare NBT Stadium, har också fläckar. Och det finns en shuttle till färjeshoppare.

Huvuddrag i de viktigaste parkeringsplatserna är en väg; Var försiktig med säkerhetskopiering. Upptagen shoppare letar efter deras favoritmat och de letar inte alltid efter bilar.

Återanvändbara påsar. Leverantörer kommer att försörja dig med plastpåsar. Men det här handlar om att fira landet inte deponi. Så håll de återanvändbara tygpåsarna i din bilbod så de kommer att vara där varje lördag.

Kontanter, kredit och EBT. Alla leverantörer tar kontanter. Ofta tar många leverantörer kreditkort särskilt de som säljer högre prissatta föremål, som kött, möbler, presenter, växter. Om du lär känna säljarna kan de till och med ta en check. Du kan också använda ditt kreditkort eller EBT-kort för att köpa tokens som leverantörer kommer att ta i stället för kontanter.

Nyfikenhet. Aldrig haft en kohlrabi eller lärt sig hur man skalar en rutabaga? Vet inte vad du ska plantera i det svåra att försköna plats på gården? Tala med leverantörerna. Ta med frågor, bekymmer och idéer. De är generösa med sin tid och kärlek att prata om de produkter och producera de säljer. du kan handla kök och trädgårdsskötsel, och även besöka några av sina gårdar.

En kylare för bilen. Om du bor långt ifrån marknaden eller gör mer ärenden är det försiktigt att svalna med lite is i bilen. På så sätt kan du få allt kött, fisk, mjölk, ost och ägg du vill ha.

Tålamod. Denna plats är full av bilar, barnvagnar, barn, människor, handväskor, morföräldrar och massor av mat. Det kan bli överväldigande, särskilt i maj och juni när många kunder är fast beslutna att hämta lägenheter av ettåriga. Håll dig lugn och tålamod och vet att det kommer att bli trångt. Du kommer att bli belönad med bra erbjudanden och bra mat.

Inga husdjur är tillåtna på marknaden. Inte ens de du kan bära. De enda tillåtna djuren är service djur.

Din önskan att pruta. Denna marknad är inte platsen att pruta. Ja, om du går i slutet av dagen, säg på middag eller senare, kan du hitta några leverantörer som diskonterar saker för att minska packningsturen hem. Men i allmänhet är det inte en marknad där leverantörerna prutar. Om något kostar $ 2, kostar det $ 2 för alla. Vissa leverantörer erbjuder volyrabatterier, de är också vanligtvis upplagda och samma för alla kunder.

Marknadens huvudbyggnad (närmast Park Street) har en deli. Market Diner ligger på en intilliggande parkeringsplats. På marknaden hittar du donutsäljare, asiatisk mat, smörgåsar, korv, kaffe, alkoholfria drycker, bakverk och vattenkokare. Maten är tillräckligt för frukost och / eller lunch. Varnas det finns mycket lite sittplatser. De flesta människor får maten och äter medan de springer genom marknaden eller tar hem.

Allt fler finns lokalt förberedda livsmedel, både klammer och lättförgängliga föremål, tillgängliga. Dessa inkluderar torkad pasta, bröd, ostar, yoghurt, mjölkbakade varor, sylt, kimchis, pickles, glutenfria bröd och godis, vin, kaffe, öl, flatbreads och Mellanöstern.

Marknaden har två huvudsakliga fiskleverantörer. Lära känna dem Med tiden hjälper de dig att planera dina menyer och dina fiskköpsbudgetar. Och de är villiga att lägga lite extra is i väskan, om du inte går rakt hem.

Marknaden är mindre på vintern, men det finns fortfarande lokala och regionala bönder som säljer färskvaror. Ja, utbudet innehåller mycket potatis, kål, kale, morötter och betor. Men de är rikliga och prisvärda. Om du vill spara pengar på din dagligvaruhandel, är det här den bästa tiden på året för att göra den regionala marknaden till en vanlig del av din shoppingrutin. Lördagar.