Kabul invånare kräver mer säkerhet efter att ambulans bomben dödar mer än 100

Kabul invånare kräver mer säkerhet efter att ambulans bomben dödar mer än 100

Afghanistans inrikesminister säger dödsstödet från den massiva självmordsbombningen i huvudstaden Kabul har stigit till minst 103 och antalet skadade har stigit till 235 som säkerhetsansvariga varnade för att fler attacker var möjliga.

Viktiga punkter: Dödsavgiften stiger till 103 död, 235 skadade. Taliban säger att det sänder Trump ett meddelande om att aggression inte kommer att fungera. Pressen kommer sannolikt att monteras på president för att avsluta rader, fokusera på säkerhet

Kabul invånare reagerade i förtvivlan och fruktade en dag efter att en angripare körde Gå Ner ett Kilo I Veckan en ambulans fylld med sprängämnen genom en säkerhetscheckpunkt som säger att han överförde en patient till sjukhuset innan detonerade sprängningen i en trångt stadsgata.

Det var en blandning av hjälplös ilska vid den till synes oändliga vågen av attacker, med attacken som kom en vecka efter att talibaners militanta dödade 22 på Går Man Ner I Vikt ett internationellt hotell i staden.

‘Hur ska vi leva? Var ska vi gå?’ frågade affärsman Mohammad Hanif, som var i sin butik nära explosionsplatsen när den gick ut.

‘Vi har ingen säkerhet, vi har ingen riktig regering, vad ska vi göra?’

Inrikesminister Wais Barmak sade att skadeståndet hade stigit till åtminstone 103 död och 235 sårade.

Han sa att minst två fordon målade som ambulanser var inblandade i attacken, varav en blåste upp när den stoppades vid en poliskontrollpunkt.

Anfallet var det sämsta som ses i den afghanska huvudstaden sedan en lastbils bomb nära den tyska ambassaden dödade 150 personer i maj.

‘Människor körde överallt för att fly, det var sårade människor som låg på marken, människor med sår på sina armar, ben, huvuden’, sade Hanif.

Dödläge, misslyckande eller fler trupper? Kriget i Afghanistan kan ha blivit bortglömt, men det är inte över, och USA: s president Donald Trump måste bestämma vad som händer nu.

Språket hävdades av talibanerna, en Viktminskning Tabletter vecka efter deras dödliga attack på stadens interkontinentala hotell, i ett beräknat svar på den amerikanska presidenten Donald Trumps nya strategi i Afghanistan.

‘Den islamiska emiraten har ett tydligt budskap för Trump och hans hand kyssar att om du fortsätter med en aggressionspolitik och tala från en pistoltunna, förvänta dig inte att afghanerna växer blommor som svar, säger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid i ett uttalande, med hjälp av termen som de använder för att beskriva sig själva.

Herr Trump, som i fjol skickade fler amerikanska trupper till Afghanistan och beordrade en ökning av flygstrejker och annat bistånd till afghanska styrkor, sa att attacken ‘förnyar vår beslutsamhet och våra afghanska partners’.

USA: s president Donald Trump tweet: riktade oskyldiga afghaner, modig polis i Kabul idag. Våra tankar och böner går till offren och de första svararna. Vi kommer inte tillåta taliban att vinna!

Lokalbefolkningen oroade sig för säkerheten efter attacker

Efter en dödlig vecka där ett kontor för hjälpgruppen Rädda barnen i den östra staden Jalalabad också attackerade, har president Ashraf Ghanis västerländska regering kommit inför ökat tryck för att förbättra säkerheten.

Trots en kraftig åtstramning i kontrollerna efter attacken den 31 maj kunde ambulansen komma igenom kontrollpunkterna, tydligen utan svårighet.

‘Folk har inte jobb. Det finns inget liv för människor i Afghanistan, sade butiksägaren Sameem.

‘Folk måste leta efter ett liv någon annanstans, det finns ingenstans.’

Ambulansattack drabbar global fördömelse Lördagens angrepp, som beskrivs som ‘en grymhet’ av chefen för FN: s uppdrag i Afghanistan, drev universell fördömelse från grannländer och allierade som hade uttryckt förtroende för att den nya amerikanska strategin ger resultat.

Efter ett nyligen besök i Kabul sade amerikanska ambassadören till FN, Nikki Haley, att strategin fungerade och drivit upprorna närmare fredssamtal.

Talibanerna har emellertid avfärdat något förslag om att de har försvagats av USA: s tillvägagångssätt och säger att de bara kommer att hålla samtal när internationella styrkor lämnar Afghanistan.

Förenta staterna, som har anklagat Pakistan för att ge Taliban hjälp och har avbrutit något bistånd, uppmanade alla länder att vidta ‘avgörande åtgärder’ för att stoppa våldet.

Pakistan, som förnekar de amerikanska anklagelserna, fördömde attacken och krävde ‘samordnade ansträngningar och effektivt samarbete för att utrota terrorismens gissel’.