Juneteenth crowd firar historia

Juneteenth crowd firar historia

Den årliga Juneteenth Celebration är en del av historien, som har ägt rum lokalt lördag på Michael J. Hunter Park.

Mestadels berömd i flera stater över hela landet, Junttiende, ett förkortat namn som kommer från typiska firande datum den 18 juni och 19, enligt Wikipedia, är också känd som Frihetsdagen eller Emancipationsdagen. Det är en amerikansk helgdag som hedrar afrikansk amerikanska arv, och minns meddelandet om avskaffande av slaveri i Texas 1865.

Firandet ger möjlighet att känna igen datumet den 19 juni 1865, då generalmajor Gordon Granger och unionsoldaterna nådde Galveston, Texas. Även om emancipationsproklamationen hade blivit effektiv mer än två år tidigare, var Texas fortfarande under konfedererad kontroll och motståndskraftig mot proklamationen. Granger och 2000 trupper anlände till Galveston för att verkställa proklamationen.

Halv och ett halvt senare ses datumet som en helgdag för att fira friheten.

Årets lokala sponsorer var NAACP Pittsburg County, American Legion Post No. 250, American Legion Ladies Auxiliary Unit 250 och Central Lodge No. 59.

Gemenskapsfesten innehöll en inledande flaggceremoni, matmedgivanden, en tårta- / pajauktion, uppblåsbara, bås och många familjeaktiviteter hela dagen.

En aktivitet som har erbjudits de senaste åren vid den lokala firandet är gratis keramiklektioner av Yusuf Etudaiye. Etudaiye är en samtidskonstnär född i Nigeria, som nu gör sitt hem i McAlester.

‘Jag (kommer) varje år att delta och ge en gratis demonstration av vad Gå Ner I Vikt Snabbt jag gör i studion’, förklarade Etudaiye. ‘Jag ger lärdomar till barn som är intresserade av att få händerna i lera och ha erfarenhet av lera. Det ger mig en chans att prata om Afrika, var jag kommer från och också prata om konst.’

Etudaiye skapade en mini studio under en grupp skuggade träd på lördag morgon, och vid mitten på morgonen hade redan dragit en massa på Viktminskning Tabletter tittarna när han började sin demonstration. Snart var lektioner på gång, men de var inte begränsade till barn, eftersom amerikanska legionmedlemmen Sam Butler tog en studentplats på keramikhjulet.

Etudaiye tillade att han njöt av att titta på Juneteenth Celebration som den har vuxit från år till år.

‘Varje år blir det större och större och roligare att göra,’ sa han. ‘Jag kan säga samhället ser verkligen fram emot det varje år, och jag känner ju mer vi gör det, och ju mer medvetenhet vi tar med till samhället, desto mer kommer det att växa. ‘

‘Jag njuter av möjligheten att träffa olika människor och lyssna på de stora högtalarna vi har här’, sade Ophelia Hamilton när hon satt på ett picknickbord under ett träd, krossade en snögubbe och blöt upp den bris som väckte genom parken lördag strax före lunch. Hamilton, 80, har inte missat en Juneteenth Celebration i sina 25 år i McAlester.

‘Jag gillar honom och hans keramik’, sa hon och lutade huvudet mot den plats där Yusuf Etudaiye gav en keramik demonstration. ‘Jag gillar att titta på de kreativa sakerna han gör.’

Men framför allt, sade Hamilton att hon ser fram emot varje år till de högtalare som kommer till McAlester Juneteenth Celebration, och Viktminskning Tabletter för henne var det här året särskilt rörande.

‘Jag tyckte om att lyssna på ministern tala om vår Skapare,’ sade hon. ‘Minister Barbara Smitherman var talare. Hon fick mig verkligen att tänka. Hon berättade för oss att aldrig glömma var vi kommer ifrån.

‘Gud har fört oss en mäktig lång väg,’ fortsatte hon. ‘Från slaveri till frihet.’ ArtiklarPolice: Söndag eftermiddagskrasch resulterar i en dödlighet, två skadadeFormer Mountaineer vinner på ‘Priset är rätt’ Hacked misstänkt laddad med feloniesSchools över Pittsburg County anser securityMPS styrelsen stöder statewide lärare walkoutSecond rättegång inlämnad mot företag i rig explosionFormer McAlester, EOSC tränare Glen Stone ihågSammanhängande intressen och tidsbegränsning frågorKondit: När lagstiftare vann inte agera, lärare kommer att välja att bestämma sig på söndagen, semestervätska genom drycken